Početna stranica Portala pravosuđa BiHOsnovni sud u Gradišci

mail print fav manja slovaveca slova

Zemljišne knjige

Dana 15.11.2011. god. zemljišno-knjižna kancelarija Osnovnog suda u Gradišci izmještena je iz zgrade suda i sada se nalazi u sklopu  Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske, Područna jedinica Gradiška locirana u zgradi popularno zvanoj: ,,Sola” u ulici Miloša Crnjanskog.
    
Predsjednik Osnovnog suda u Gradišci Predrag Kasagić i Marica Kovačević, šef Područne jedinice Gradiška, Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske, u petak 16. septembra 2011. god. su potpisali zapisnik o primopredaji zemljišno-knjižne kancelarije Osnovnog suda u Gradišci.

     Potpisivanjem pomenutih zapisnika zvanično je okončan proces predaje zemljišnih knjiga našeg suda sa ostalom pratećom dokumentacijom, opremom i radnicima gruntovnice koji su bili zaposleni na nedoređeno vrijeme Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske, Područnoj jedinici Gradiška. Zbog nedostatka prostora RUGIPP RS nije mogla ZK kancelariju smjestiti u svoje prostorije nego je ista ostala u zgradi suda sve do 15.11.2011. god.
    
Predaja zemljišnih knjiga je obaveza svih osnovnih sudova u RS prema RUGIPP a u skladu sa odredbama Zakona o katastru Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj: 60/11).

     Zakonom o katastru propisano je da najaksnije u roku od 6 mjeseci od dana stupanja istog na snagu (16.06.2011. god.), područne organizacione jedinice RUGIPP preuzeće sve zemljišne knjige i ostalu prateću dokumentaciju od nadležnih sudova u Republici Srpskoj.

     Takođe pomenuti zakon predviđa da u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu istog, RUGIPP će preuzeti svu opremu i službena lica koja su bila u radnom odnosu na nedoređeno vrijeme u zemljišnoknjižnim kancelarijama osnovnih sudova.

     Primopredaju zemljišnih knjiga i ostale prateće dokumentacije obavljaju šefovi područnih organizacionih jedinica RUGIPP i predsjednici osnovnih sudova, o čemu sastavljaju poseban zapisnik koji potpisuju i ovjeravaju službenim pečatima.

     Po preuzimanju zemljišnih knjiga područne organizacione jedinice RUGIPP nastavljaju korišćenje i održavanje evidencije u zemljišnim knjigama u skladu sa odredbama Zakona o katastru Republike Srpske.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh