• logo
  • osnovna stranica
  • Osnovni sud u Gradišci

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Program rada suda za 2018

    04.02.2018.

    BROJ: 072-0-Su-18-0000 51

    DANA: 17.01.2018. GOD.

     

     

                Na osnovu čl. 48. st. 2 st. 3. Zakona o sudovima Republike Srpske («Službeni glasnik Republike Srpske», broj: 37/12, 44/15 i 100/17), čl. 8. st. 1. tačka đ) Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju («Službeni glasnik Republike Srpske», broj: 9/14 i 71/17), predsjednik Osnovnog suda u Gradišci donosi:

     

     

    P R O G R A M   R A D A

    za 2018. godinu

     

     

    ISTORIJAT

    Osnovni sud u Gradišci osnovan je u skladu s odredbom člana 26.stav 1. t. d. Zakona o sudovima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 37/12, 44/15 i 100/17). Odlukom Visokog predstavnika za BiH („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 77/02) postojeći Osnovni sud u Gradišci i Osnovni sud u Srpcu spajaju se i čine Osnovni sud u Gradišci sa sjedištem u Gradišci.

    Odredbom člana 26.stav 1.t. d. Zakona o sudovima Republike Srpske  predviđeno je da je Osnovni sud u Gradišci nadležan za područje opština Gradiška i Srbac.

    Članom 26. st. 1. t. s. Zakona o sudovima Republike Srpske osniva se Osnovni sud u Srpcu za područje opštine Srbac a čl. 99. i 100. propisuje se početak rada istog. Osnovni sud u Srpcu nije počeo sa radom te je Osnovni sud u Gradišci nadležan za područje opština Gradiška i Srbac.

    Stvarna nadležnost Osnovnog suda u Gradišci propisana je odredbom člana 30. Zakona o sudovima Republike Srpske.

    Organizacija i način unutrašnjeg sudskog poslovanja Osnovnog suda u Gradišci uređena je Zakonom o sudovima Republike Srpske  i Pravilnikom o unutrašnjem sudskom poslovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 9/14 i 71/17).

     

    Osnovni sud u Gradišci

    Mjesto (sjedište): 78400 Gradiška, ulica Vidovdanska 15

    Matični broj: 1105540

    Vrsta oblika organizovanja: Pravosudni organ (72)

    Oblik svojine: Bez oblika svojine (0)

    Naziv: Sudske i pravosudne djelatnosti; šifra 84.23

     

    Program rada Osnovnog suda u Gradišci za 2018. godinu predviđa realizaciju zadataka i poslova iz obavljanja sudske funkcije u granicama nadležnosti koje proizilaze iz Ustava BiH, Ustava Republike Srpske, Zakona o sudovima u Republici Srpskoj, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te drugih zakonskih i podzakonskih propisa kojima se reguliše nadležnost sudova.

    Ovim Programom rada osiguravaju se uslovi za blagovremeno, efikasno i kvalitetno obavljanje poslova iz utvrđene nadležnosti suda.

     

    Program rada sadrži:

    ·         Poslove i zadatke koje sud treba neposredno da izvrši u ostvarivanju svoje funkcije na osnovu Ustava, Zakona i drugih propisa

    ·         Ostale poslove i zadatke koje sud treba da izvrši u okviru svog djelovanja

    ·         Rokove za izvršavanje pojedinih poslova i zadataka sa njihovim nosiocima

    ·         Podatke o broju i strukturi zaposlenika koji će neposredno raditi na realizaciji Programa rada

    ·         Sredstva potrebna za izvršenje Programa rada.

     

    Poslovi i zadaci Osnovnog suda u Gradišci zasnivaju se na principima i načelima poštivanja ustavnosti, zakonitosti, te samostalnosti i nezavisnosti u radu.

    Rad suda je javan. Transparentnost rada suda osigurava se javnim raspravljanjem pred sudom, objavljivanjem sastava suda, davanjem obavještenja javnosti o toku sudskog postupka pod uslovima propisanim zakonom. Transparentnost se može ostvarivati i objavljivanjem sudskih odluka i drugih informacija od interesa za javnost.

    Redovito ažuriranje web stranice suda doprinosi povjerenju građana u instituciju suda, jer na taj način građani brzo i jednostavno dolaze do relevantnih i željenih informacija.

    Javnost ima pravo pristupa sudskim spisima i upisnicima u skladu sa zakonom.

    Osnovni zadatak Osnovnog suda u Gradišci u 2018. godini biće nastavak održavanja ažurnosti postignut u prošlom periodu u vezi svih poslova i zadataka u okviru nadležnosti suda, poboljšanje kvaliteta rada ili održavanja postignutog nivoa efikasnog izvršavanja svih poslova i zadataka koji proizilaze iz zakona i drugih pozitivnih propisa, izvršavanje funkcije praćenja i proučavanja društvenih odnosa i pojava od interesa za ostvarivanje sudske funkcije i davanje nadležnim državnim organima prijedloga za sprečavanje društveno opasnih i štetnih pojava, sve u cilju učvršćivanja zakonitosti, unapređivanje organizacije rada, kao i stručnog osposobljavanja i usavršavanja sudija, stručnog saradnika, pripravnika-volontera i administrativnog osoblja.

    U svom radu sud će davati prioritet u predmetima i postupcima koji se po zakonu smatraju hitnim te rješavanju predmeta u skladu sa Planom rješavanja predmeta za 2018. godinu.

    Radi postupanja po hitnim predmetima izvan radnog vremena određuju se u sudu dežurne sudije i dežurni zaposlenici.

    Osnovni sud u Gradišci je izradio Plan rješavanja predmeta za 2018. godinu po analizi godišnjeg izvještaja o radu za 2017. godinu u skladu sa Uputstvom VSTS BiH.

    Pri ostvarivanju postavljenih zadataka od strane zaposlenih u sudu zahtijevat će se odgovoran i profesionalan odnos prema radu i sredstvima rada uz maksimalne uštede i racionalno korištenje odobrenih budžetskih sredstava.

    Sudije i ostali zaposlenici dužni su čuvati u tajnosti sve što u toku svog rada saznaju o učesnicima u postupku i o pravnim i činjeničnim okolnostima predmeta, te su dužni čuvati kao povjerljive podatke koji nisu dostupni javnosti.

    Sudije i zaposlenici suda ne smiju ispoljavati bilo kakvu vjersku, političku, nacionalnu ili drugu pripadnost za vrijeme obavljanja službenih dužnosti.

    Oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti ne smiju se isticati na sudskoj zgradi ili prostorijama suda.

     

     

    POSLOVI I ZADACI

     

    I-Poslovi i zadaci na predmetima-protok predmeta u sudu

     

                Osnovni sud u Gradišci je u 2017. godini za izvještajni period od 01.01.2017. godine do 31.12.2017. godine ostvario kolektivnu normu od  118,95 %, dok je kvalitet rada suda 84,36.

                Protok predmeta za 2017. godinu i kvalitet rada suda prikazan je na posebnom tabelarnom pregledu na propisanom obrascu koji je dostavljen VSTS BiH.

    II-Rješavanje starih predmeta

    U 2018. godini sudije i stručni saradnik će dati prioritet rješavanju predmeta u skladu sa Planom rješavanja predmeta za 2018. godinu, redoslijedom prijema inicijalnog akta kojim se pokreće sudski postupak, predmetima koji se po zakonu smatraju hitnim, ukinutim predmetima po odlukama Okružnog suda u Banja Luci, Vrhovnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

    Programske mjere i aktivnosti u cilju rješavanja neriješenih predmeta iz Plana se manifestuju u sledećim činjenicama i zadacima. U toku 2018. godine potrebno je riješiti predmete u rokovima u skladu Upustvom VSTS BiH  za izradu plana rješavanja predmeta i Planom rješavanja predmeta. Sudije u skladu s usvojenim mjesečnim normativima od strane VSTS BiH moraju riješiti predmete po referatima.

    U tekućoj godini očekuje se i dalje smanjenje broja neriješenih predmeta na svim referatima jer je za razliku od prethodnog perioda sud u cjelosti popunjen sa odobrenim brojem sudija (10 redovnih sudija ,  1 dodatni sudija i 1 stručni saradnik.

    Plan rješavanja predmeta za 2018. godinu je poseban akt koji čini sastavni dio Programa rada suda za 2018. godinu.

     

    III-Realizacija poslova i zadataka u 2017. godini po Programu rada za 2017. godinu

     

                Osnovni sud u Gradišci je tokom 2017. godine skoro u potpunosti implementirao zadate poslove i zadatke po Programu rada za 2017. godine koji su taksativno navedeni u t. III. Programa rada za 2017. godinu. U toku 2017. godine realizovane su aktivnosti koje se odnose na održavanje uslova rada Odjeljenja suda u Srpcu. Zakonom o sudovima Republike Srpske koji je usvojen na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske krajem 2011. godine predviđeno je pored ostalih novih sudova i početak rada Osnovnog suda u Srpcu nakon što se stvore materijalno-tehnički uslovi za početak rada suda. Tokom 2017. godine očekivao početak izvođenja građevinskih radova na izgradnji aneksa zgrade Osnovnog suda u Gradišci u skladu sa usvojenim Regulacionim planom opštine Gradiška. Radi se o kapitalnoj investiciji opštine Gradiška u sklopu uređenja gradskog trga. Navedenom investicijom bi se implementirali dodatni standardi u pogledu poboljšanja uslova rada i obezbjeđenja adekvatnih prostorija za potrebe rada sudija kako bi svaki sudija imao svoju kancelariju i sudnicu ali i za administrativno osoblje. Iako su u odnosu na prošlu godinu obezbijeđena finansijska sredstva u iznosu od 1.200,000 KM do rekonstrukcije matične zgrade suda nije došlo iz razloga što Opštinska uprava opštine Gradiška sa načelnikom opštine na čelu to nije dozvolila i preduzela brojne aktivnosti kako bi odbila sudu izdati građevinsku dozvolu iako za to nema ni jedan na zakonu i logici zasnovan razlog. O svemu je detaljno upoznato Ministarstvo pravde Republike Srpske koje je takođe pokušalo kod opštinskih organ izdejstvovati građevinsku dozvolu za rekonstrukciju suda.

     

     

     

    IV-Aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o sudovima Republike Srpske i obaveza prema drugim državnim organima

     

                U tekućoj 2018. godini se planiraju uraditi sledeći poslovi i zadaci:

     

    1.      Obraditi statističke podatke o radu suda za 2017.godinu po obrascima VSTS BiH.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: 31.januar 2018. godine

     

    2.      Redovno utvrđivati Plan dežurstva sudija i administrativnog osoblja na krivičnom i prekršajnom referatu i blagovremeno dostavljati nadležnim organima.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najkasnije 1 dan prije isteka prethodnog dežurstva

     

    3.      Redovno obilaziti pritvorenike u KPZ Banja Luka.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i sudije na krivičnom referatu

    Rok: svakih 15 dana u toku mjeseca

     

    4.      Blagovremeno sačinjavati i dostavljati statističke izvještaje o radu suda nadležnim državnim organima i službama, Gender centru  i NVO.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: u skladu s zahtijevanim rokovima

     

    5.      Izvršavati blagovremeno i sve druge poslove i zadatke koji budu proizilazili iz obaveza suda prema Okružnom sudu u Banjoj Luci, Vrhovnom sudu RS, Ministarstvu pravde RS, Ministarstvu pravde BiH, VSTS BiH i drugim pravosudnim i državnim organima.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: kontinuirano tokom godine

     

    6.      Ispoštovati u potpunosti Program edukacije sudija, stručnog saradnika i pripravnika-volontera.

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda

    Rok: - za sudije i stručnog saradnika prema Programu Centra za edukaciju RS

    -          za pripravnike-volontere prema planu edukacije suda i Centra za edukaciju RS

     

    7.      Redovno održavati sjednice kolegijuma predsjednika suda koje se odnose na:

    -          Praćenje, analiziranje i unapređenje rada sudskih odjeljenja, a posebno analize ažurnosti i efikasnosti rada suda

    Nosilac aktivnosti: predsjednik suda

    Rok: po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    8.      Redovno održavati sjednice stručnog kolegijuma koje se odnose na:

    -          Ostvareni rezultati rada u prethodnom periodu

    -          Analiziranje stanja svakog sudskog referata po odjeljenjima

    -          Analiza stanja neriješenih starih predmeta, broja predmeta kojim je zadužen svaki sudija, broja završenih i neriješenih predmeta po sudijama

    -          Rad po prioritetnim predmetima

    -          Ažurnost suda i ažurnost rada svakog od sudija i ostalih zaposlenika

    -          Iskorišćenost radnog vremena, mogućnosti za unapređenje metoda rada, stručnog usavršavanja sudija i ostalih zaposlenika

    -          Ostvarivanje programa rada suda, kao i druga pitanja

    značajna za rad suda
    Nosilac aktivnosti: predsjednik suda
    Rok:  po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    9.      Redovno održavati opštu sjednicu suda koja se odnosi na:

    -          Pitanja propisanim zakonom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: prema potrebi

     

    10.  Redovno održavati sjednice kolegijuma sudske uprave koje se odnose na:

    -          Praćenje, analiziranje i unapređenje poslova sudske uprave

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda

    Rok: prema potrebi

     

    11.  Redovno održavati sjednice sudskih  odjeljenja i na istim razmatrati sledeća pitanja:

    -          Sva pitanja iz prethodne tačke ovog programa

    -          Pitanja koja se odnose na ujednačavanje sudske prakse u nadležnosti odjeljenja

    -          Redovno pratiti stavove i mišljenja Okružnog suda u Banja Luci, Vrhovnog suda RS, Ustavnih sudova BiH i RS, datih u njihovim odlukama

    Nosilac zadatka: predsjednici odjeljenja

    Rok: prema potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    12.  Vođenje poslovnih knjiga za materijalno-finansijsko poslovanje sa strankama.

    Nosilac aktivnosti: računovodstvo suda

    Rok:  kontinuirano tokom cijele godine

     

    13.  Raditi na poboljšanju uslova rada sudija i zaposlenika u skladu sa obezbjeđenim sredstvima budžeta suda za 2018. godinu.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda i računovodstvo suda

    Rok: kontinuirano tokom cijele godine

     

    14.  Održavati sastanke sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove PJ Gradiška i PJ Srbac. .

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    15.  Održavati sastanke sa Poreskom upravom PJ Gradiška i PJ Srbac u vezi prinudne naplate sudske takse i novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici odjeljenja suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    16.  Održavati sastanke sa Odjeljenjem za urbanizam Opštine Gradiška i opštine Srbac po pitanjima koja se odnose na rad suda i navedenog odjeljenja.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    17.  Održavati sastanke sa stalnim sudskim vještacima.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    18.  Održavati sastanke sa notarima na području nadležnosti Osnovnog suda u Gradišci.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    19.  Održavati sastanke sa lokalnom Advokatskom komorom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar suda  i predsjednici odjeljenja suda.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    20.  Održavati sastanke sa Okružnim tužilaštvom u Banja Luci

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednik krivičnog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    21.  Održavati sastanke sa Policijskom stanicom Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici prekršajnog i krivičnog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    22.  Održavati sastanke u Forumu za bezbjednost Opštine Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine.

     

    23.  Održavati sastanke sa Ministrom pravde Republike Srpske

    Nosilac zadatka: predsjednik suda.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine.

     

    24.  Planirati kolektivni godišnji odmor suda

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: 31. juni 2018. godine

     

    25.  Nastaviti snabdijevanje stručne biblioteke suda potrebnim zakonima, stručnom literaturom, časopisima, službenim glasnicima i ostalom literaturom radi omogućavanja stručnog usavršavanja sudija i ostalih zaposlenika.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano tokom cijele godine

     

    26.  Organizovati internu obuku i druge vidove edukacije za administrativno osoblje suda u cilju stručnog usavršavanja.

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: tokom  cijele godine

     

    27.  Redovno ažurirati WEB stranicu suda.

    Nosilac aktivnosti: web uredništvo suda.

    Rok: tokom  cijele godine

     

    28.  Nastaviti daljnje usavršavanje IT znanja i poslova i radnih zadataka u CMS režimu rada svih zaposlenih testiranjem i daljnjom stručnom obukom.

    Nosilac aktivnosti: IKT službenik

    Rok: tokom  cijele godine

     

    29.  Održavati sastanke sa Centrom za socijalni rad Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednik građanskog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    30.  Održavati i unapređivati uslove rada  za sve zaposlene u Sudu održavanjem, dogradnjom i adaptacijom sudske zgrade, izgradnjom  drugog ulaza sa adekvatnim prostorijama za prijemnu kancelariju, smještaj za sudsku policiju i radno osoblje Suda koji obavlja poslove prijema i usmjeravanja  stranaka u sudskim postupcima i adekvatno uređenje sudnica  uz nabavku dodatne opreme.

                            Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda Ministarstvo                       

                            pravde Republike Srpske i VSTS BiH

                            Rok: zavisno od obezbjeđenja izvora i načina finansiranja

    Rok: zavisno od materijalno-tehničkih sredstava i obezbjeđenja neophodne opreme za rad.

     

    31.  Dovršiti opremanje posebne sobe za zaštićenog svjedoka – malodobnog lica

    Nosilac zadatka: predsjednik, sekretar suda Ministarstvo                       

    pravde Republike Srpske i VSTS BiH

    Rok: 31.03.2018. godine

     

     

     

    32.  Adaptacija prostorija Odjeljenja suda u Srpcu sa nabavkom odgovarajućeg inventara.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srpske.

    Rok: u toku godine ovisno o odobrenim sredstvima

     

    33.  Imenovanje stalnih i povremenih komisija u sudu

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

     

    1. Analiza Plana rješavanja predmeta i dostavljanje informacije  o njegovoj realizaciji u skladu s Uputstvima VSTS. Striktno postupati po planu rješavanja predmeta, mjesečno održavati sjednice o ovom pitanju a obaveza je Predsjednika suda da sedmično  djeluje u radu sa pojedinim sudijama davajući smjernice za efikasniji rad na starim nezavršenim predmetima,

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, predsjednici odjeljenja i sekretar suda

    Rok: prema Uputstvu VSTS BiH polugodišnja informacija do 10. jula 2018. godine, godišnja informacija do 20. januara 2019. godine za 2018. godinu

     

    35.  Godišnji raspored poslova sudija, stručnog saradnika i ostalih zaposlenika suda.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: jednom u toku godine ili više puta po potrebi

     

    1. Povećati bezbjednost sudija, radnog osoblja i zgrade suda kroz dodatno povećanje broja sudskih policajaca u saradnji sa Ministarstvom pravde RS i Vrhovnim sudom RS, radi radi obezbjeđenja zgrade u toku i van radnog vremena.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano

     

    1. Poboljšati kvantitet i kvalitet u radu sudija i  obezbjediti veću odgovornost za obavljanje poslova  svih izvršilaca zaposlenih  u Sudu,

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici sudskih odjeljenja i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano

    1. Pratiti i smanjiti broj zastarjelih predmeta u krivičnom i prekršajnom referatu i te referate učiniti potpuno efikasnim sa smanjenjem dužine trajanja postupaka.

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici krivičnog i prekršajnog odjeljenja.

    Rok: kontinuirano

    1. Smanjiti  neažurnost Suda i dovesti ažurnost  u daleko veći stepen  striktno poštujući utvrđene zakonske rokove po svim vrstama predmeta  i referata.

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici sudskih odjeljenja odjeljenja.

    Rok: kontinuirano

     

    1. Kadrovski ojačati  Sud  sa jednim sudijom  i još jednim sudskim izvršiteljem da se poveća efikasnost u izvršnom referatu, sa najmanje dva sudijska pripravnika na određeno vrijeme,

    Nosilac zadatka: predsjednik suda u saradnji sa Ministarstvom pravde RS i VSTS BiH.

    Rok: kontinuirano

     

    1. U potpunosti završiti  reorganizaciju Odjeljenja suda u Srpcu sa potpunim osposobljavanjem i stavljanjem u veću funkciju na koji način će se rasteretiti rad suda u sjedištu, rasporedom jednog sudije u Odjeljenje suda, sa punim radnim vremenom Kroz CMS program, preko pisarnice Odjeljenja zavoditi predmete da ostaju u Odjeljenju i kroz CMS omogućiti da se predmeti dodjeljuju u rad sudiji koji je u Odjeljenju, te da ostaju u Odjeljenju suda, te vratiti svu raniju arhivu i formirati arhivu u Odjeljenju suda u Srpcu.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i sekretar.

    Rok: kontinuirano.

    1. Obezbjediti u Budžetu RS preko Ministarstva pravde  dodatna sredstva za prijem izvršilaca u skladu sa programom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar i šef računovodstva.

    Rok: kontinuirano.

     

    1. Nastaviti  sa aktivnostima na opremanju zgrade i uvođenju nove opreme u Odjeljenje suda u Srpcu.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar.

    Rok: kontinuirano.

     

    44.  Izrada normativnih akata suda

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano tokom čitave godine.

     

    45.  Postupati u skladu sa Planom integriteta Osnovnog suda u Gradišci.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: kontinuirano tokom čitave godine

     

     

     

    PODACI O BROJU I STRUKTURI RADNIH MJESTA

     

    Na realizaciji Programa rada Osnovnog suda u Gradišci za 2018. godinu neposredno će raditi 10 redovnih sudija uključujući i predsjednika suda i 1 dodatni sudija i 1 stručni saradnik. Takođe će na realizaciji Programa učestvovati sekretar suda i ostalo administrativno osoblje. Dodatnom sudiji Dragani Skakić je mandat dodatnog sudije važi do 15.05.2018. godine i tu svrhu su obezbjeđena sredstva za njen rad tokom tekuće godine. VSTS BiH je u 2014. godini donio Odluku kojom se broj sudija u sudu povećava sa 9 na 10 sudija. U sudu tokom 2018. godine pripravnički staž obavlja 5 pripravnika volontera. Što se tiče administrativnog i pomoćno-tehničkog osoblja broj i struktura radnih mjesta je utvrđena odobrenom sistematizacijom i normativno-pravnim aktima suda.

     

    SREDSTVA ZA IZVRŠENJE PROGRAMA RADA

     

    Osnovnom sudu u Gradišci odobren je Budžet za 2018. godinu („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 114/2017). koji je uvećan u odnosu na 2017. godinu za 160.400,00 KM, kako slijedi:

    Naziv potrošačke jedinice: Osnovni sud Gradiška

    Broj ministarstva: 10

    Broj budžetske organizacije: 63

    Broj potrošačke jedinice: 001

     

    410000

    Tekući rashodi

    1.645.800

    411000

    Rashodi za lična primanja zaposlenih

    1.299.100

    411100

    Rashodi za bruto plate

    1.248.000

    411200

    Rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih

         26.100

    411300

    Rashodi za naknadu plata zaposlenih za vrijeme bolovanja, roditeljskog odsustva i ostalih naknada plata

    10.000

    411400

    Rashodi za otpremnine i jednokratne pomoći (bruto)

    15.300

    412000

    Rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga

       346.700

    412200

    Rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga

       250.000  

    412300

    Rashodi za režijski materijal

    25.000

    412500

    Rashodi za tekuće održavanje

           4.500

    412600

    Rashodi po osnovu putovanja i smještaja

         5.000    

    412700

    Rashodi za stručne usluge

    55.600

    412900

    Rashodi za stručno usavršavanje zaposlenih

    1.000

    412900

    Rashodi za bruto naknade za rad van radnog odnosa

    2.000

    412900

    Rashodi po osnovu poreza i doprinosa na teret poslodavca

    400

    412900

    Rashodi po osnovu doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju invalida

    3.000

    412900

    Ostali nepomenuti rashodi

              200

    510000

    Izdaci za nefinansijsku imovinu

    5.000

    510000

    Izdaci za proizvedeni stalnu imovinu

    5.000

    511200

    Izdaci za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata

    2.000

    511300

    Izdaci za nabavku postrojenja i opreme

    3.000

     

    UKUPNI IZDACI

    1.650.800

     

                Usvojeni Budžet suda za 2018. godinu je uvećan u odnosu na 2017. godinu. Međutim još je neizvjesno da li će isti biti ispoštovan od strane izvršne vlasti jer smo u proteklom periodu imali određene probleme u vidu odstupanja od dodjele budžetom odobrenih sredstava. Naime, iako je Budžet odobren, za određene budžetske stavke sa određenim iznosima u praksi se znalo dešavati da se ta sredstva ne plasiraju sudu.

                                                                

     

     

    Predsjednik suda

     

    Veljko Krejić

     

    Prikazana vijest je na:
    817 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Program rada suda za 2018

    04.02.2018.

    BROJ: 072-0-Su-18-0000 51

    DANA: 17.01.2018. GOD.

     

     

                Na osnovu čl. 48. st. 2 st. 3. Zakona o sudovima Republike Srpske («Službeni glasnik Republike Srpske», broj: 37/12, 44/15 i 100/17), čl. 8. st. 1. tačka đ) Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju («Službeni glasnik Republike Srpske», broj: 9/14 i 71/17), predsjednik Osnovnog suda u Gradišci donosi:

     

     

    P R O G R A M   R A D A

    za 2018. godinu

     

     

    ISTORIJAT

    Osnovni sud u Gradišci osnovan je u skladu s odredbom člana 26.stav 1. t. d. Zakona o sudovima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 37/12, 44/15 i 100/17). Odlukom Visokog predstavnika za BiH („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 77/02) postojeći Osnovni sud u Gradišci i Osnovni sud u Srpcu spajaju se i čine Osnovni sud u Gradišci sa sjedištem u Gradišci.

    Odredbom člana 26.stav 1.t. d. Zakona o sudovima Republike Srpske  predviđeno je da je Osnovni sud u Gradišci nadležan za područje opština Gradiška i Srbac.

    Članom 26. st. 1. t. s. Zakona o sudovima Republike Srpske osniva se Osnovni sud u Srpcu za područje opštine Srbac a čl. 99. i 100. propisuje se početak rada istog. Osnovni sud u Srpcu nije počeo sa radom te je Osnovni sud u Gradišci nadležan za područje opština Gradiška i Srbac.

    Stvarna nadležnost Osnovnog suda u Gradišci propisana je odredbom člana 30. Zakona o sudovima Republike Srpske.

    Organizacija i način unutrašnjeg sudskog poslovanja Osnovnog suda u Gradišci uređena je Zakonom o sudovima Republike Srpske  i Pravilnikom o unutrašnjem sudskom poslovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 9/14 i 71/17).

     

    Osnovni sud u Gradišci

    Mjesto (sjedište): 78400 Gradiška, ulica Vidovdanska 15

    Matični broj: 1105540

    Vrsta oblika organizovanja: Pravosudni organ (72)

    Oblik svojine: Bez oblika svojine (0)

    Naziv: Sudske i pravosudne djelatnosti; šifra 84.23

     

    Program rada Osnovnog suda u Gradišci za 2018. godinu predviđa realizaciju zadataka i poslova iz obavljanja sudske funkcije u granicama nadležnosti koje proizilaze iz Ustava BiH, Ustava Republike Srpske, Zakona o sudovima u Republici Srpskoj, Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te drugih zakonskih i podzakonskih propisa kojima se reguliše nadležnost sudova.

    Ovim Programom rada osiguravaju se uslovi za blagovremeno, efikasno i kvalitetno obavljanje poslova iz utvrđene nadležnosti suda.

     

    Program rada sadrži:

    ·         Poslove i zadatke koje sud treba neposredno da izvrši u ostvarivanju svoje funkcije na osnovu Ustava, Zakona i drugih propisa

    ·         Ostale poslove i zadatke koje sud treba da izvrši u okviru svog djelovanja

    ·         Rokove za izvršavanje pojedinih poslova i zadataka sa njihovim nosiocima

    ·         Podatke o broju i strukturi zaposlenika koji će neposredno raditi na realizaciji Programa rada

    ·         Sredstva potrebna za izvršenje Programa rada.

     

    Poslovi i zadaci Osnovnog suda u Gradišci zasnivaju se na principima i načelima poštivanja ustavnosti, zakonitosti, te samostalnosti i nezavisnosti u radu.

    Rad suda je javan. Transparentnost rada suda osigurava se javnim raspravljanjem pred sudom, objavljivanjem sastava suda, davanjem obavještenja javnosti o toku sudskog postupka pod uslovima propisanim zakonom. Transparentnost se može ostvarivati i objavljivanjem sudskih odluka i drugih informacija od interesa za javnost.

    Redovito ažuriranje web stranice suda doprinosi povjerenju građana u instituciju suda, jer na taj način građani brzo i jednostavno dolaze do relevantnih i željenih informacija.

    Javnost ima pravo pristupa sudskim spisima i upisnicima u skladu sa zakonom.

    Osnovni zadatak Osnovnog suda u Gradišci u 2018. godini biće nastavak održavanja ažurnosti postignut u prošlom periodu u vezi svih poslova i zadataka u okviru nadležnosti suda, poboljšanje kvaliteta rada ili održavanja postignutog nivoa efikasnog izvršavanja svih poslova i zadataka koji proizilaze iz zakona i drugih pozitivnih propisa, izvršavanje funkcije praćenja i proučavanja društvenih odnosa i pojava od interesa za ostvarivanje sudske funkcije i davanje nadležnim državnim organima prijedloga za sprečavanje društveno opasnih i štetnih pojava, sve u cilju učvršćivanja zakonitosti, unapređivanje organizacije rada, kao i stručnog osposobljavanja i usavršavanja sudija, stručnog saradnika, pripravnika-volontera i administrativnog osoblja.

    U svom radu sud će davati prioritet u predmetima i postupcima koji se po zakonu smatraju hitnim te rješavanju predmeta u skladu sa Planom rješavanja predmeta za 2018. godinu.

    Radi postupanja po hitnim predmetima izvan radnog vremena određuju se u sudu dežurne sudije i dežurni zaposlenici.

    Osnovni sud u Gradišci je izradio Plan rješavanja predmeta za 2018. godinu po analizi godišnjeg izvještaja o radu za 2017. godinu u skladu sa Uputstvom VSTS BiH.

    Pri ostvarivanju postavljenih zadataka od strane zaposlenih u sudu zahtijevat će se odgovoran i profesionalan odnos prema radu i sredstvima rada uz maksimalne uštede i racionalno korištenje odobrenih budžetskih sredstava.

    Sudije i ostali zaposlenici dužni su čuvati u tajnosti sve što u toku svog rada saznaju o učesnicima u postupku i o pravnim i činjeničnim okolnostima predmeta, te su dužni čuvati kao povjerljive podatke koji nisu dostupni javnosti.

    Sudije i zaposlenici suda ne smiju ispoljavati bilo kakvu vjersku, političku, nacionalnu ili drugu pripadnost za vrijeme obavljanja službenih dužnosti.

    Oznake vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti ne smiju se isticati na sudskoj zgradi ili prostorijama suda.

     

     

    POSLOVI I ZADACI

     

    I-Poslovi i zadaci na predmetima-protok predmeta u sudu

     

                Osnovni sud u Gradišci je u 2017. godini za izvještajni period od 01.01.2017. godine do 31.12.2017. godine ostvario kolektivnu normu od  118,95 %, dok je kvalitet rada suda 84,36.

                Protok predmeta za 2017. godinu i kvalitet rada suda prikazan je na posebnom tabelarnom pregledu na propisanom obrascu koji je dostavljen VSTS BiH.

    II-Rješavanje starih predmeta

    U 2018. godini sudije i stručni saradnik će dati prioritet rješavanju predmeta u skladu sa Planom rješavanja predmeta za 2018. godinu, redoslijedom prijema inicijalnog akta kojim se pokreće sudski postupak, predmetima koji se po zakonu smatraju hitnim, ukinutim predmetima po odlukama Okružnog suda u Banja Luci, Vrhovnog suda Republike Srpske i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

    Programske mjere i aktivnosti u cilju rješavanja neriješenih predmeta iz Plana se manifestuju u sledećim činjenicama i zadacima. U toku 2018. godine potrebno je riješiti predmete u rokovima u skladu Upustvom VSTS BiH  za izradu plana rješavanja predmeta i Planom rješavanja predmeta. Sudije u skladu s usvojenim mjesečnim normativima od strane VSTS BiH moraju riješiti predmete po referatima.

    U tekućoj godini očekuje se i dalje smanjenje broja neriješenih predmeta na svim referatima jer je za razliku od prethodnog perioda sud u cjelosti popunjen sa odobrenim brojem sudija (10 redovnih sudija ,  1 dodatni sudija i 1 stručni saradnik.

    Plan rješavanja predmeta za 2018. godinu je poseban akt koji čini sastavni dio Programa rada suda za 2018. godinu.

     

    III-Realizacija poslova i zadataka u 2017. godini po Programu rada za 2017. godinu

     

                Osnovni sud u Gradišci je tokom 2017. godine skoro u potpunosti implementirao zadate poslove i zadatke po Programu rada za 2017. godine koji su taksativno navedeni u t. III. Programa rada za 2017. godinu. U toku 2017. godine realizovane su aktivnosti koje se odnose na održavanje uslova rada Odjeljenja suda u Srpcu. Zakonom o sudovima Republike Srpske koji je usvojen na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske krajem 2011. godine predviđeno je pored ostalih novih sudova i početak rada Osnovnog suda u Srpcu nakon što se stvore materijalno-tehnički uslovi za početak rada suda. Tokom 2017. godine očekivao početak izvođenja građevinskih radova na izgradnji aneksa zgrade Osnovnog suda u Gradišci u skladu sa usvojenim Regulacionim planom opštine Gradiška. Radi se o kapitalnoj investiciji opštine Gradiška u sklopu uređenja gradskog trga. Navedenom investicijom bi se implementirali dodatni standardi u pogledu poboljšanja uslova rada i obezbjeđenja adekvatnih prostorija za potrebe rada sudija kako bi svaki sudija imao svoju kancelariju i sudnicu ali i za administrativno osoblje. Iako su u odnosu na prošlu godinu obezbijeđena finansijska sredstva u iznosu od 1.200,000 KM do rekonstrukcije matične zgrade suda nije došlo iz razloga što Opštinska uprava opštine Gradiška sa načelnikom opštine na čelu to nije dozvolila i preduzela brojne aktivnosti kako bi odbila sudu izdati građevinsku dozvolu iako za to nema ni jedan na zakonu i logici zasnovan razlog. O svemu je detaljno upoznato Ministarstvo pravde Republike Srpske koje je takođe pokušalo kod opštinskih organ izdejstvovati građevinsku dozvolu za rekonstrukciju suda.

     

     

     

    IV-Aktivnosti koje proizilaze iz Zakona o sudovima Republike Srpske i obaveza prema drugim državnim organima

     

                U tekućoj 2018. godini se planiraju uraditi sledeći poslovi i zadaci:

     

    1.      Obraditi statističke podatke o radu suda za 2017.godinu po obrascima VSTS BiH.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: 31.januar 2018. godine

     

    2.      Redovno utvrđivati Plan dežurstva sudija i administrativnog osoblja na krivičnom i prekršajnom referatu i blagovremeno dostavljati nadležnim organima.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najkasnije 1 dan prije isteka prethodnog dežurstva

     

    3.      Redovno obilaziti pritvorenike u KPZ Banja Luka.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i sudije na krivičnom referatu

    Rok: svakih 15 dana u toku mjeseca

     

    4.      Blagovremeno sačinjavati i dostavljati statističke izvještaje o radu suda nadležnim državnim organima i službama, Gender centru  i NVO.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: u skladu s zahtijevanim rokovima

     

    5.      Izvršavati blagovremeno i sve druge poslove i zadatke koji budu proizilazili iz obaveza suda prema Okružnom sudu u Banjoj Luci, Vrhovnom sudu RS, Ministarstvu pravde RS, Ministarstvu pravde BiH, VSTS BiH i drugim pravosudnim i državnim organima.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: kontinuirano tokom godine

     

    6.      Ispoštovati u potpunosti Program edukacije sudija, stručnog saradnika i pripravnika-volontera.

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda

    Rok: - za sudije i stručnog saradnika prema Programu Centra za edukaciju RS

    -          za pripravnike-volontere prema planu edukacije suda i Centra za edukaciju RS

     

    7.      Redovno održavati sjednice kolegijuma predsjednika suda koje se odnose na:

    -          Praćenje, analiziranje i unapređenje rada sudskih odjeljenja, a posebno analize ažurnosti i efikasnosti rada suda

    Nosilac aktivnosti: predsjednik suda

    Rok: po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    8.      Redovno održavati sjednice stručnog kolegijuma koje se odnose na:

    -          Ostvareni rezultati rada u prethodnom periodu

    -          Analiziranje stanja svakog sudskog referata po odjeljenjima

    -          Analiza stanja neriješenih starih predmeta, broja predmeta kojim je zadužen svaki sudija, broja završenih i neriješenih predmeta po sudijama

    -          Rad po prioritetnim predmetima

    -          Ažurnost suda i ažurnost rada svakog od sudija i ostalih zaposlenika

    -          Iskorišćenost radnog vremena, mogućnosti za unapređenje metoda rada, stručnog usavršavanja sudija i ostalih zaposlenika

    -          Ostvarivanje programa rada suda, kao i druga pitanja

    značajna za rad suda
    Nosilac aktivnosti: predsjednik suda
    Rok:  po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    9.      Redovno održavati opštu sjednicu suda koja se odnosi na:

    -          Pitanja propisanim zakonom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: prema potrebi

     

    10.  Redovno održavati sjednice kolegijuma sudske uprave koje se odnose na:

    -          Praćenje, analiziranje i unapređenje poslova sudske uprave

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda

    Rok: prema potrebi

     

    11.  Redovno održavati sjednice sudskih  odjeljenja i na istim razmatrati sledeća pitanja:

    -          Sva pitanja iz prethodne tačke ovog programa

    -          Pitanja koja se odnose na ujednačavanje sudske prakse u nadležnosti odjeljenja

    -          Redovno pratiti stavove i mišljenja Okružnog suda u Banja Luci, Vrhovnog suda RS, Ustavnih sudova BiH i RS, datih u njihovim odlukama

    Nosilac zadatka: predsjednici odjeljenja

    Rok: prema potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca

     

    12.  Vođenje poslovnih knjiga za materijalno-finansijsko poslovanje sa strankama.

    Nosilac aktivnosti: računovodstvo suda

    Rok:  kontinuirano tokom cijele godine

     

    13.  Raditi na poboljšanju uslova rada sudija i zaposlenika u skladu sa obezbjeđenim sredstvima budžeta suda za 2018. godinu.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda i računovodstvo suda

    Rok: kontinuirano tokom cijele godine

     

    14.  Održavati sastanke sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove PJ Gradiška i PJ Srbac. .

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    15.  Održavati sastanke sa Poreskom upravom PJ Gradiška i PJ Srbac u vezi prinudne naplate sudske takse i novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici odjeljenja suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    16.  Održavati sastanke sa Odjeljenjem za urbanizam Opštine Gradiška i opštine Srbac po pitanjima koja se odnose na rad suda i navedenog odjeljenja.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    17.  Održavati sastanke sa stalnim sudskim vještacima.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    18.  Održavati sastanke sa notarima na području nadležnosti Osnovnog suda u Gradišci.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    19.  Održavati sastanke sa lokalnom Advokatskom komorom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar suda  i predsjednici odjeljenja suda.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    20.  Održavati sastanke sa Okružnim tužilaštvom u Banja Luci

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednik krivičnog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    21.  Održavati sastanke sa Policijskom stanicom Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednici prekršajnog i krivičnog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    22.  Održavati sastanke u Forumu za bezbjednost Opštine Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine.

     

    23.  Održavati sastanke sa Ministrom pravde Republike Srpske

    Nosilac zadatka: predsjednik suda.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine.

     

    24.  Planirati kolektivni godišnji odmor suda

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: 31. juni 2018. godine

     

    25.  Nastaviti snabdijevanje stručne biblioteke suda potrebnim zakonima, stručnom literaturom, časopisima, službenim glasnicima i ostalom literaturom radi omogućavanja stručnog usavršavanja sudija i ostalih zaposlenika.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano tokom cijele godine

     

    26.  Organizovati internu obuku i druge vidove edukacije za administrativno osoblje suda u cilju stručnog usavršavanja.

    Nosilac aktivnosti: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: tokom  cijele godine

     

    27.  Redovno ažurirati WEB stranicu suda.

    Nosilac aktivnosti: web uredništvo suda.

    Rok: tokom  cijele godine

     

    28.  Nastaviti daljnje usavršavanje IT znanja i poslova i radnih zadataka u CMS režimu rada svih zaposlenih testiranjem i daljnjom stručnom obukom.

    Nosilac aktivnosti: IKT službenik

    Rok: tokom  cijele godine

     

    29.  Održavati sastanke sa Centrom za socijalni rad Gradiška i Srbac

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i predsjednik građanskog odjeljenja.

    Rok: najmanje jednom tokom tekuće godine

     

    30.  Održavati i unapređivati uslove rada  za sve zaposlene u Sudu održavanjem, dogradnjom i adaptacijom sudske zgrade, izgradnjom  drugog ulaza sa adekvatnim prostorijama za prijemnu kancelariju, smještaj za sudsku policiju i radno osoblje Suda koji obavlja poslove prijema i usmjeravanja  stranaka u sudskim postupcima i adekvatno uređenje sudnica  uz nabavku dodatne opreme.

                            Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda Ministarstvo                       

                            pravde Republike Srpske i VSTS BiH

                            Rok: zavisno od obezbjeđenja izvora i načina finansiranja

    Rok: zavisno od materijalno-tehničkih sredstava i obezbjeđenja neophodne opreme za rad.

     

    31.  Dovršiti opremanje posebne sobe za zaštićenog svjedoka – malodobnog lica

    Nosilac zadatka: predsjednik, sekretar suda Ministarstvo                       

    pravde Republike Srpske i VSTS BiH

    Rok: 31.03.2018. godine

     

     

     

    32.  Adaptacija prostorija Odjeljenja suda u Srpcu sa nabavkom odgovarajućeg inventara.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srpske.

    Rok: u toku godine ovisno o odobrenim sredstvima

     

    33.  Imenovanje stalnih i povremenih komisija u sudu

    Nosilac zadatka: predsjednik suda

     

    1. Analiza Plana rješavanja predmeta i dostavljanje informacije  o njegovoj realizaciji u skladu s Uputstvima VSTS. Striktno postupati po planu rješavanja predmeta, mjesečno održavati sjednice o ovom pitanju a obaveza je Predsjednika suda da sedmično  djeluje u radu sa pojedinim sudijama davajući smjernice za efikasniji rad na starim nezavršenim predmetima,

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, predsjednici odjeljenja i sekretar suda

    Rok: prema Uputstvu VSTS BiH polugodišnja informacija do 10. jula 2018. godine, godišnja informacija do 20. januara 2019. godine za 2018. godinu

     

    35.  Godišnji raspored poslova sudija, stručnog saradnika i ostalih zaposlenika suda.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: jednom u toku godine ili više puta po potrebi

     

    1. Povećati bezbjednost sudija, radnog osoblja i zgrade suda kroz dodatno povećanje broja sudskih policajaca u saradnji sa Ministarstvom pravde RS i Vrhovnim sudom RS, radi radi obezbjeđenja zgrade u toku i van radnog vremena.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano

     

    1. Poboljšati kvantitet i kvalitet u radu sudija i  obezbjediti veću odgovornost za obavljanje poslova  svih izvršilaca zaposlenih  u Sudu,

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici sudskih odjeljenja i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano

    1. Pratiti i smanjiti broj zastarjelih predmeta u krivičnom i prekršajnom referatu i te referate učiniti potpuno efikasnim sa smanjenjem dužine trajanja postupaka.

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici krivičnog i prekršajnog odjeljenja.

    Rok: kontinuirano

    1. Smanjiti  neažurnost Suda i dovesti ažurnost  u daleko veći stepen  striktno poštujući utvrđene zakonske rokove po svim vrstama predmeta  i referata.

    Nosilac zadatka: predsjednik, predsjednici sudskih odjeljenja odjeljenja.

    Rok: kontinuirano

     

    1. Kadrovski ojačati  Sud  sa jednim sudijom  i još jednim sudskim izvršiteljem da se poveća efikasnost u izvršnom referatu, sa najmanje dva sudijska pripravnika na određeno vrijeme,

    Nosilac zadatka: predsjednik suda u saradnji sa Ministarstvom pravde RS i VSTS BiH.

    Rok: kontinuirano

     

    1. U potpunosti završiti  reorganizaciju Odjeljenja suda u Srpcu sa potpunim osposobljavanjem i stavljanjem u veću funkciju na koji način će se rasteretiti rad suda u sjedištu, rasporedom jednog sudije u Odjeljenje suda, sa punim radnim vremenom Kroz CMS program, preko pisarnice Odjeljenja zavoditi predmete da ostaju u Odjeljenju i kroz CMS omogućiti da se predmeti dodjeljuju u rad sudiji koji je u Odjeljenju, te da ostaju u Odjeljenju suda, te vratiti svu raniju arhivu i formirati arhivu u Odjeljenju suda u Srpcu.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda i sekretar.

    Rok: kontinuirano.

    1. Obezbjediti u Budžetu RS preko Ministarstva pravde  dodatna sredstva za prijem izvršilaca u skladu sa programom

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar i šef računovodstva.

    Rok: kontinuirano.

     

    1. Nastaviti  sa aktivnostima na opremanju zgrade i uvođenju nove opreme u Odjeljenje suda u Srpcu.

    Nosilac zadatka: predsjednik suda, sekretar.

    Rok: kontinuirano.

     

    44.  Izrada normativnih akata suda

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda.

    Rok: kontinuirano tokom čitave godine.

     

    45.  Postupati u skladu sa Planom integriteta Osnovnog suda u Gradišci.

    Nosilac zadatka: predsjednik i sekretar suda

    Rok: kontinuirano tokom čitave godine

     

     

     

    PODACI O BROJU I STRUKTURI RADNIH MJESTA

     

    Na realizaciji Programa rada Osnovnog suda u Gradišci za 2018. godinu neposredno će raditi 10 redovnih sudija uključujući i predsjednika suda i 1 dodatni sudija i 1 stručni saradnik. Takođe će na realizaciji Programa učestvovati sekretar suda i ostalo administrativno osoblje. Dodatnom sudiji Dragani Skakić je mandat dodatnog sudije važi do 15.05.2018. godine i tu svrhu su obezbjeđena sredstva za njen rad tokom tekuće godine. VSTS BiH je u 2014. godini donio Odluku kojom se broj sudija u sudu povećava sa 9 na 10 sudija. U sudu tokom 2018. godine pripravnički staž obavlja 5 pripravnika volontera. Što se tiče administrativnog i pomoćno-tehničkog osoblja broj i struktura radnih mjesta je utvrđena odobrenom sistematizacijom i normativno-pravnim aktima suda.

     

    SREDSTVA ZA IZVRŠENJE PROGRAMA RADA

     

    Osnovnom sudu u Gradišci odobren je Budžet za 2018. godinu („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 114/2017). koji je uvećan u odnosu na 2017. godinu za 160.400,00 KM, kako slijedi:

    Naziv potrošačke jedinice: Osnovni sud Gradiška

    Broj ministarstva: 10

    Broj budžetske organizacije: 63

    Broj potrošačke jedinice: 001

     

    410000

    Tekući rashodi

    1.645.800

    411000

    Rashodi za lična primanja zaposlenih

    1.299.100

    411100

    Rashodi za bruto plate

    1.248.000

    411200

    Rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih

         26.100

    411300

    Rashodi za naknadu plata zaposlenih za vrijeme bolovanja, roditeljskog odsustva i ostalih naknada plata

    10.000

    411400

    Rashodi za otpremnine i jednokratne pomoći (bruto)

    15.300

    412000

    Rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga

       346.700

    412200

    Rashodi po osnovu utroška energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga

       250.000  

    412300

    Rashodi za režijski materijal

    25.000

    412500

    Rashodi za tekuće održavanje

           4.500

    412600

    Rashodi po osnovu putovanja i smještaja

         5.000    

    412700

    Rashodi za stručne usluge

    55.600

    412900

    Rashodi za stručno usavršavanje zaposlenih

    1.000

    412900

    Rashodi za bruto naknade za rad van radnog odnosa

    2.000

    412900

    Rashodi po osnovu poreza i doprinosa na teret poslodavca

    400

    412900

    Rashodi po osnovu doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju invalida

    3.000

    412900

    Ostali nepomenuti rashodi

              200

    510000

    Izdaci za nefinansijsku imovinu

    5.000

    510000

    Izdaci za proizvedeni stalnu imovinu

    5.000

    511200

    Izdaci za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata

    2.000

    511300

    Izdaci za nabavku postrojenja i opreme

    3.000

     

    UKUPNI IZDACI

    1.650.800

     

                Usvojeni Budžet suda za 2018. godinu je uvećan u odnosu na 2017. godinu. Međutim još je neizvjesno da li će isti biti ispoštovan od strane izvršne vlasti jer smo u proteklom periodu imali određene probleme u vidu odstupanja od dodjele budžetom odobrenih sredstava. Naime, iako je Budžet odobren, za određene budžetske stavke sa određenim iznosima u praksi se znalo dešavati da se ta sredstva ne plasiraju sudu.

                                                                

     

     

    Predsjednik suda

     

    Veljko Krejić